WAD problematiek
Omdat de term “whiplash” (konijnenslag, zweepslag of nekslag) slechts het uitgangspunt is van een complex geheel aan gevolgen, spreken wij over Whiplash problematiek en Whiplash Associated Disorders (WAD). Op het wereldwijde web is heel wat uitleg te vinden over wat een whiplash en WAD is. Onze vzw wil met deze website vooral informatie doorgeven voor wie na een aantal weken of maanden niet spontaan herstelde. “Ongeveer 50% van de mensen met whiplashletsel ontwikkelt aanhoudende symptomen met matige tot ernstige intensiteit die hun leven aanzienlijk zullen beïnvloeden.
” Bron: (Campbell, Smith, McGregor, & Sterling, 2018; Carroll et al., 2009; Steven J. Kamper, Trudy J. Rebbeck, Christopher G. Maher, James H. McAuley en Michele Sterling, 2008; Williamson, Williams, Gates, & Lamb, 2008).
Uiteraard kunnen wij vermelden dat het zeer belangrijk is onmiddellijk na het ongeval een eerste medische vaststelling van de letsels te laten opstellen. Bijzondere aandacht moet daarbij verleend worden aan klachten van pijn en functiestoornissen in hoofd, nek en lage rug en eventuele andere schade posten. RX, röntgenfoto’s, laten nemen is nuttig indien met de mogelijkheid van een fractuur rekening wordt gehouden. Het is in elk geval nodig zo snel mogelijk een eerste medisch verslag te hebben voor de verzekeringen. De realiteit is echter dat heel wat slachtoffers geleidelijk heel wat klachten ontwikkelen en in een lijdensweg terecht komen. Dikwijls hebben chronische zieken heel veel doktersconsultaties, omdat de zoektocht naar de juiste behandeling bij WAD een zeer moeilijk en vaak complex proces is. Een goede behandeling kan pas gegeven worden indien de hulpdienst, de spoedarts , de huisarts, de specialisten (traumatoloog, neuroloog, endocrinoloog, oogarts, radioloog, e.d.), de fysiotherapeut, de psycholoog en/of het pijncentrum en alle professionelen die geraadpleegd worden, de klachten onderkennen en openstaan voor het doorsturen naar bijkomende specialisten/professionelen indien nodig. De mogelijke gevolgen van een whiplash, verschillen immers van persoon tot persoon, van letsel tot letsel. Qua behandeling helpt bij het ene slachtoffer medicatie, bij een ander kinesitherapie, sommigen hebben een operatie nodig, anderen dan weer dagelijkse inspuitingen met vervanggroeihormoon, mogelijks neuromodulatie, relaxatietherapie, stressmanagement of psychologische hulp. Allemaal verschillend naargelang de specifieke persoonlijke symptomen. Vaak komt er ook heel wat beeldvorming aan te pas (RX, MRI, fMRI, scintigrafie, EEG, qEEG, e.d.) en daarbij ook nog dikwijls psychologische testen in verzekeringskwesties. Heel veel dus wat de levenskwaliteit en het genezingsproces kan beïnvloeden. “Even talrijk en divers zijn de symptomen die eruit voortvloeien. De verschillende combinaties van symptomen leiden op hun beurt tot verschillende syndromen die in de literatuur verschillende omschrijvingen krijgen. Verschillende traumamechanismen waarnaar met whiplash gerefereerd wordt, kunnen verschillende typen van discrete letsels veroorzaken, waarvan elk gerelateerd is aan een bepaald klinisch beeld” Bron: Stovner, L.J. (1996). The nosologic status of the whiplash syndrome: A critical reviewbased on a methodological approach. Spine, 21, 2735- 2746.
Het hele proces start al meteen bij de eerste opvang na het ongeval. Al te vaak wordt te snel vastgesteld dat het louter een halsletsel betreft, terwijl de hersenschudding niet opgemerkt of genegeerd wordt. Ook de bijkomende whiplash geassocieerde aandoeningen krijgen niet meteen aandacht of worden geminimaliseerd. “In de klinische praktijk van elke dag reageren artsen over het algemeen veel sneller bij het eerste symptoom van coronaire afsluiting (hart) dan bij de eerste tekenen van een TIA (transient ischemic accident) of een CVA (cerebro- vasculair accident). Een TIA is een kortdurend voorbijgaand bloed te kort in een hersengebied zonder blijvend hersenletsel. Een CVA is een blijvend hersenletsel ten gevolge van een te lang geduurd bloedcirculatie te kort. Bij een “hart in nood” wordt de patiënt meteen op de cardiologische intensive care opgenomen voor trombolyse (het oplossen van een bloedstolsel in een bloedvat) Bij een “cerebrum in acute nood” wordt meestal thuis een afwachtende houding aangenomen… Hierdoor zijn meestal de kritische eerste uren reeds lang voorbij voor diagnostiek en behandeling voor trombi-preventie en eventuele trombolyse. Door het traditioneel afwachten is de schade reeds irreversibel.” Bron: Prof.Dr. P.Boon ,2002 Brain Awarness Day Heel veel lotgenoten ondervinden ook problemen met verzekeringen. Wij benadrukken dat de huidige medische kennis duidelijk aantoont dat de whiplashproblematiek niet zomaar een “hals probleempje” is of “tussen de oren zit” zoals verzekeringen dit omschrijven. Het causaal verband WAD en hersenletsel is bewezen geacht. Het niet erkennen van dit verband is een schending van de huidige medische kennis en een onaanvaardbare discriminatie van slachtoffers. Het verwerpen van elke vorm van cerebrale betrokkenheid of lichte hersenschudding in geval van gesloten onrechtstreeks hersentrauma in geval van whiplash is een wetenschappelijke en medische fout. Artsen van verzekeringen die tegen de bestaande wetenschappelijke eensgezindheid (consensus) in de medische wereldliteratuur in gaan , doen dit dus in tegenspraak met de huidige medische kennis. Hieruit kunnen wij alleen concluderen dat zij dit doen uit eigen belang en voor het winstoogmerk van hun opdrachtgever. Hierbij gaan zij in tegen het recht op schadevergoeding zonder winstoogmerk van de slachtoffers. “Medico-legaal is de voorbestemdheid (voorbeschiktheid), om een grotere schade op te lopen ingeval van trauma, geen reden om volledige vergoeding van de opgelopen schade niet toe te staan.” Bron: Cassatie 6 januari 1993; 14 juni 1995; 2 februari 1998 , uit gerechtelijk dossier slachtoffer, bekend bij vzw. “
U hebt volgens uw eigen behoeften recht op de best mogelijke verzorging, rekening houdend met de medische kennis en beschikbare technologie. De zorgen voor het voorkomen, behandelen en verzachten van lichamelijke en psychische pijn maken integraal deel uit van de behandeling. Elke patiënt heeft dus recht op dezelfde kwaliteitsvolle verzorging. Er mag daarbij geen rekening worden houden met geslacht, leeftijd, huidskleur, seksuele geaardheid of filosofische overtuiging. De zorgen moeten ook verstrekt worden met respect voor de menselijke waardigheid en voor de autonomie van de patiënt.” Bron : FOD Volksgezondheid, Rechten van de patiënt http://www.belgium.be Meer gedetailleerde uitleg betreffende de WAD problematiek vindt u verder onder WAD Symptomen en klinische vaststellingen
Enkele nieuwe inzichten:
“Een whiplashtrauma is niet alleen maar nekpijn. Whiplash associated disorder (WAD) is een constellatie van nekgebonden én hoofdgebonden klachten.” Bron: Dr. Raf Van Paesschen,Whiplash:nieuwe inzichten, Axxon magazine nr20 jan.2014 Beroepsvereniging kinesitherapie | AXXON, Physical Therapy in Belgium ( zie volledig artikel onder Axxon) "Bij een whiplash maakt de nek een rotationele verschuiving. Daarbij kunnen niet alleen nekwervels schade oplopen maar ook de zenuw- en bloedbanen die door de nek lopen. Of men krijgt een klap tegen het hoofd. Er treedt dan een milde vorm van hersenschade op. Alles hangt samen. Sinds enkele jaren hanteert de Wereldgezondheidsorganisatie het ICF-model (International Classification, disability and health). Men kijkt dus naar het totaalplaatje." Bron: Prof. Christophe Lafosse, Prikkel infoblad Pijnliga, nr.62,nov.2013 (zie volledig artikel onder Prikkel 62 ) “Een boodschap waar heel wat pijnpatiënten of afknappen is dat pijn ‘tussen hun oren zit’ en dat hun pijn wordt gepsychologiseerd. Uiteraard speelt psychologie een belangrijke rol in de diagnostiek en behandeling van chronische pijn, maar in de eerste plaats is hun pijn te wijten aan een probleem in hun zenuwstelsel, dat weliswaar onderhouden wordt door psychische en sociale factoren.” Bron: Prof. Jo Nijs, Prikkel infoblad Pijnliga, nr. 141, okt 2021 (zie volledig artikel onder Prikkel 141) “Een slag op het hoofd door een val, een verkeersongeval of een gewelddelict kan een impact hebben op de hersenen doordat deze ruw tegen de binnenste zijde van de schedel worden gedrukt (coupcontrecoupletsel). Ook whiplash kan leiden tot TBI. Niet alle letsels zijn met een NMR (MRI) of CT aan te tonen. Structureel kan alles intact lijken, maar wanneer de hersenwerking verstoord is, spreken we van functionele letsels. Functionele letsels zijn het gevolg van veranderde functionele en effectieve connectiviteit. Om een dagelijkse taak uit te voeren zijn meer functionele verbindingen nodig dan normaal. Met andere woorden: de hersenen werken minder efficiënt. De impact hiervan op het dagelijks leven kan bijzonder groot zijn. Stoornissen van het geheugen, concentratie, aandacht maar ook vermoeidheid, woordvindingstoornissen, vertraagde reacties… Er bestaan uiteraard verschillende gradaties van Traumatic Brain Injuries, afhankelijk van de ernst van de symptomen.” Bron: Jan Ost, , Whiplash behandeling : mogelijke oplossing voor chronische whiplash BRAI3N clinic - expertise centrum voor neuromodulatie, 2024 Voor meer informatie over nieuwe ontwikkelingen zie verder onder WAD Problematiek.
De mogelijke gevolgen van een whiplash, verschillen immers van persoon tot persoon, van letsel tot letsel. Qua behandeling helpt bij het ene slachtoffer medicatie, bij een ander kinesitherapie, sommigen hebben een operatie nodig, anderen dan weer dagelijkse inspuitingen met vervanggroeihormoon, mogelijks neuromodulatie, relaxatietherapie, stressmanagement of psychologische hulp. Allemaal verschillend naargelang de specifieke persoonlijke symptomen. Vaak komt er ook heel wat beeldvorming aan te pas (RX, MRI, fMRI, scintigrafie, EEG, qEEG, e.d.) en daarbij ook nog dikwijls psychologische testen in verzekeringskwesties. Heel veel dus wat de levenskwaliteit en het genezingsproces kan beïnvloeden. “Even talrijk en divers zijn de symptomen die eruit voortvloeien. De verschillende combinaties van symptomen leiden op hun beurt tot verschillende syndromen die in de literatuur verschillende omschrijvingen krijgen. Verschillende traumamechanismen waarnaar met whiplash gerefereerd wordt, kunnen verschillende typen van discrete letsels veroorzaken, waarvan elk gerelateerd is aan een bepaald klinisch beeld” Bron: Stovner, L.J. (1996). The nosologic status of the whiplash syndrome: A critical reviewbased on a methodological approach. Spine, 21, 2735- 2746. Het hele proces start al meteen bij de eerste opvang na het ongeval. Al te vaak wordt te snel vastgesteld dat het louter een halsletsel betreft, terwijl de hersenschudding niet opgemerkt of genegeerd wordt. Ook de bijkomende whiplash geassocieerde aandoeningen krijgen niet meteen aandacht of worden geminimaliseerd. “In de klinische praktijk van elke dag reageren artsen over het algemeen veel sneller bij het eerste symptoom van coronaire afsluiting(hart) dan bij de eerste tekenen van een TIA (transient ischemic accident) of een CVA (cerebro- vasculair accident). Een TIA is een kortdurend voorbijgaand bloed te kort in een hersengebied zonder blijvend hersenletsel. Een CVA is een blijvend hersenletsel ten gevolge van een te lang geduurd bloedcirculatie te kort. Bij een “hart in nood” wordt de patiënt meteen op de cardiologische intensive care opgenomen voor trombolyse (het oplossen van een bloedstolsel in een bloedvat) Bij een “cerebrum in acute nood” wordt meestal thuis een afwachtende houding aangenomen… Hierdoor zijn meestal de kritische eerste uren reeds lang voorbij voor diagnostiek en behandeling voor trombi-preventie en eventuele trombolyse. Door het traditioneel afwachten is de schade reeds irreversibel.” Bron: Prof.Dr. P.Boon ,2002 Brain Awarness Day Heel veel lotgenoten ondervinden ook problemen met verzekeringen. Wij benadrukken dat de huidige medische kennis duidelijk aantoont dat de whiplashproblematiek niet zomaar een “hals probleempje” is of “tussen de oren zit” zoals verzekeringen dit omschrijven. Het causaal verband WAD en hersenletsel is bewezen geacht. Het niet erkennen van dit verband is een schending van de huidige medische kennis en een onaanvaardbare discriminatie van slachtoffers. Het verwerpen van elke vorm van cerebrale betrokkenheid of lichte hersenschudding in geval van gesloten onrechtstreeks hersentrauma in geval van whiplash is een wetenschappelijke en medische fout. Artsen van verzekeringen die tegen de bestaande wetenschappelijke eensgezindheid (consensus) in de medische wereldliteratuur in gaan , doen dit dus in tegenspraak met de huidige medische kennis. Hieruit kunnen wij alleen concluderen dat zij dit doen uit eigen belang en voor het winstoogmerk van hun opdrachtgever. Hierbij gaan zij in tegen het recht op schadevergoeding zonder winstoogmerk van de slachtoffers. “Medico-legaal is de voorbestemdheid (voorbeschiktheid), om een grotere schade op te lopen ingeval van trauma, geen reden om volledige vergoeding van de opgelopen schade niet toe te staan.” Bron: Cassatie 6 januari 1993; 14 juni 1995; 2 februari 1998 , uit gerechtelijk dossier slachtoffer, bekend bij vzw. “U hebt volgens uw eigen behoeften recht op de best mogelijke verzorging, rekening houdend met de medische kennis en beschikbare technologie. De zorgen voor het voorkomen, behandelen en verzachten van lichamelijke en psychische pijn maken integraal deel uit van de behandeling. Elke patiënt heeft dus recht op dezelfde kwaliteitsvolle verzorging. Er mag daarbij geen rekening worden houden met geslacht, leeftijd, huidskleur, seksuele geaardheid of filosofische overtuiging. De zorgen moeten ook verstrekt worden met respect voor de menselijke waardigheid en voor de autonomie van de patiënt.” Bron : FOD Volksgezondheid, Rechten van de patiënt http://www.belgium.be
Home
Over ons
Doelstellingen
Lid worden
WAD problematiek
WAD symptomen
WAD en hersenletsel
WAD endocrinologisch
WAD wervelzuil
WAD en zenuwstelsel
WAD beeldvorming
WAD behandelingen
WAD referenties
WAD webinars
Activiteitskalender
Ons infomagazine
Nieuwsbrief Pijnliga
Nuttige boeken
Interessante links
Contact
Facebook pagina
Wetenschap studies
Verklaring termen
Vrijwilligers gezocht
Verhalen lotgenoten