Genezingskansen en behandeling van whiplash ?

De meerderheid van alle whiplashpatiënten evolueert gunstig. Na enkele weken kunnen de meeste slachtoffers hun beroepsbezigheden weer hernemen.Toch blijft een percentage belangrijke klachten hebben, zelfs tot 2 jaar en meer na het ongeval. Het betreft vooral uitstralende pijn, hoofdpijn, rugpijn, duizeligheid en cognitieve stoornissen. De letsels zijn bij sommigen van de slachtoffers zo zwaar dat zij tot een ernstige invaliditeit leiden. Een whiplashsyndroom wordt onmiddellijk na het ongeval behandeld door de halswervels te laten rusten met een speciale halskraag. Ons standpunt hierin is dat een halskraag kan helpen als deze direct na het ongeval of val wordt gedragen en daarna slechts op momenten waarop er extra inspanning moet worden geleverd zoals bijv. lang in een auto zitten. Dit dan voor korte periodes. Bij lang dragen kan er functieverlies van de spieren ontstaan. Warmte door middel van infrarood , hotpacks, enz..., worden gebruikt als voorbehandeling op massage van de nekschouderspieren, dit om de verkrampte spieren te ontspannen en de hierdoor veroorzaakte pijn te verlichten.Er kan door de arts medicijnen worden voorgeschreven zoals NSAID's (bv. ibuprofen of diclofenac), paracetamol, neuroleptica, anti-depressiva. Hierbij moet steeds rekening gehouden worden met mogelijke bijwerkingen bij langdurig gebruik. Bij chronische pijn raadpleeg uw arts voor een aangepaste behandeling.
Zie ook het medisch gedeelte van onze kennismakingsbrochure.

Neuromodulatie

Whiplash is een 3-fasentrauma dat de onderrug, de nek en de hersenen treft. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat whiplash een hersenschudding (mild TBI) kan veroorzaken, afhankelijk van de kracht van de acceleratie en van genetische factoren. Sommige patiënten blijven concentratie- en geheugen stoornissen en/of chronische pijn ondervinden. Link naar meer informatie
deel 1
deel 2
Bron: AXXON/exclusief ledeneditie december 2013

Chiropractie en whiplash

Het Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek is al sinds 1985 een begrip in Limburg en Brabant en haar medewerkers hebben een uitstekende reputatie op het gebied van de behandeling van rug- & nekklachten.
Bron:
www.chiropractie-vanbeest.nl Chiropractisch Centrum voor Rug & Nek             
Lid worden n
 
conatctformulier vzw whiplash
Vrijwilliegers gezocht
ardennen-gids.be
             
vzwwhiplash@gmail.com
Vzw whiplash /WAD 1992-2023