Verhaal van Katrien

December 2016...
Mijn man en ik reden op de E40 op de derde rijstrook. De bestuurder voor ons remde af, wij ook, maar de chauffeur achter ons reed op ons in. Hierdoor schuurden we met de achterkant van de auto tegen de middenberm, belandden we op het tweede rijvak waar we nogmaals door een voorbijrijdend voertuig aangereden werden en kwamen tot stilstand op de derde rijstrook.
Beiden zijn we afgevoerd naar het ziekenhuis. We kregen alle twee de diagnose van een whiplash.

We zijn 3 jaar verder.
We houden er nog veel fysieke klachten aan over.
Elk verschillend in aard en intensiteit.
Mijn man slaapt slecht, is 20 kg bijgekomen en heeft pijn.

Zelf heb ik 24/24 pijn ter hoogte van het achterhoofd, nek, tussen de schouders tot en met de middenrug. Hiervoor neem ik dagelijks zware pijnmedicatie en maak ik gebruik van TENS.
Hoofdpijn, overgevoeligheid voor geluid (in het begin van het ongeluk ook licht), concentratie- en geheugenproblemen, 20 kg af. Door het ongeluk heb ik ook PTSS.

Desondanks de fysieke/mentale moeilijkheden ten gevolge van het ongeval proberen we ons leven aangepast verder te zetten.
Mijn man is veranderd van werk. Ik kan mijn studies verpleegkunde (ik zat in het laatste jaar op het moment van het ongeluk) niet afwerken. Maar sinds kort ben ik vrijwilliger geworden van deze VZW, waar ik even veel voldoening uit haal.

We proberen alles wat op ons pad hierdoor komt als uitdagingen te zien, in plaats van als problemen.
Creatieve oplossingen te zoeken.
Dat is mijn grootste tip voor alle lotgenoten. Probeer wat je overkomt, in een zo positief mogelijk daglicht te krijgen. Probeer een andere aanpak te zoeken die wel voor jou werkt dan dewelke je gewend was en gun jezelf hiervoor de tijd.

Enkele praktische voorbeelden:
Stofzuigen en/of dweilen te zwaar? Een stofzuig- en/of dweilrobot kan je hiermee helpen.
Boodschappen: kan je door sommige supermarkten thuis laten leveren of afhalen aan een afhaalpunt.
Sociaal: afspreken thuis met meerdere vrienden tegelijkertijd en beperken in tijd.
Is koken lastig? Sommige zaken kan je in grotere porties maken en invriezen, denk bijvoorbeeld aan soep. Voorgesneden diepvriesgroenten besparen veel tijd en energie. Of in plaats van te koken kan je een simpele maar toch gezonde ovenschotel maken.
Financieel krapper door het ongeluk? Aanschouw besparen als een uitdaging. Koop bijvoorbeeld wat je nodig hebt in solden, De Kringloop of maak jezelf lid van een facebookgroep die hierin thuis is.
Professioneel: een aantal uren of deeltijds werken, een aangepast takenpakket, of enkele uren als vrijwilliger aan de slag gaan.