OOGSTOORNISSEN

Het oogbewegingspatroon kan vaak een goede indruk geven van beschadigingen of functieverlies van 3 verschillende soorten letsels bij een whiplash:

- Evenwichtsorganen
- Rek- en trekspoeltjes die in de halsspieren zijn ingebouwd
- Schade aan het centraal zenuwstelsel, het halsmerg, de hersenstam, de kleine hersenen en de hypothalamus.

Om dit te onderzoeken zijn er 3 soorten testen: in de eerste test wordt nagegaan of er spontaan afwijkingen zijn in het oogbewegingspatroon, in de tweede groep testen worden specifieke oogbewegingen en fixatiebewegingen onderzocht terwijl in de laatste groep testen het evenwichtssysteem gestimuleerd wordt en bepaald wordt in hoeverre het oogbewegingspatroon hier op passende wijze op reageert. Voorts is er nog een cervikale belastingsproef, waarbij het bestaan van een afwijking in de rekwaarnemers in de halsspieren bestaat.
Met de uitslag van al deze testen kan vaak bepaald worden of er functiestoornissen zijn in bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, hetgeen zeer suggestief is voor het bestaan van hersenletsel.

Alleen al het feit dat afwijkingen werkelijk gevonden zijn, geeft veel patiënten een gevoel van rechtvaardigheid van hun klachten, die nogal eens voor psychogeen versleten zijn. Bij herhaling blijkt ook dat bevindingen in rechtszaken van grote betekenis worden geacht.

Prof. Dr. Oosterveld

Kennismakingbrochure